Szarlotka to magia zamknięta w cieście… zapach jabłek, cynamonu i ciepłych wspomnień. Każdy kęs jest jak zaklęcie, które przenosi do świata, gdzie wszystko jest dobrze, choćby na chwilę…
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na ciasto zagnieć i włóż do lodówki do schłodzenia.
Z białka możesz ubić pianę. Dodaj szczyptę soli, troszkę cukru i miksuj na sztywno. Na koniec dodaj płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.
Obierz i pokrój jabłka (można zetrzeć na tarce). Duś je w garnku z cynamonem i goździkami. Jeśli są kwaśne możesz dodać cukru. Ja robię bez niego, bo jabłka z naszego ogródka są bardzo słodkie 😉
Kiedy ciasto się schłodzi, wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną wyłóż w formie, podziób widelcem i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjmij z piekarnika, wyłóż jabłka a na nie ubitą pianę z białka. Na nią zetrzyj na grubej tarce pozostałe ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem, bo u niektórych piecze się dłużej 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
· To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
· Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
· Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę;
· Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (200g)
- 1 żółtko
- ¼ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto zagnieć i włóż do lodówki do schłodzenia.
Z białka możesz ubić pianę. Dodaj szczyptę soli, troszkę cukru i miksuj na sztywno. Na koniec dodaj płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.
Obierz i pokrój jabłka (można zetrzeć na tarce). Duś je w garnku z cynamonem i goździkami. Jeśli są kwaśne możesz dodać cukru. Ja robię bez niego, bo jabłka z naszego ogródka są bardzo słodkie 😉
Kiedy ciasto się schłodzi, wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną wyłóż w formie, podziób widelcem i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjmij z piekarnika, wyłóż jabłka a na nie ubitą pianę z białka. Na nią zetrzyj na grubej tarce pozostałe ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem, bo u niektórych piecze się dłużej 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
· To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
· Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
· Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę;
· Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.









Komentarze
Prześlij komentarz