Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku… To nic innego jak meksykański i hiszpański smakołyk, smażony na głębokim tłuszczu 😊
Churros
Składniki na ok. 30 szt.
- ·
1 szklanka (250 ml)
wody
- ·
100 g masła
- ·
1 łyżka cukru
wanilinowego
- ·
2 łyżki cukru
- ·
szczypta soli
- ·
1 szklanka mąki
pszennej
- ·
3 jajka
Dodatkowo:
- ·
1 litr oleju roślinnego
- ·
cukier puder z
cynamonem
Sos czekoladowy:
- ·
200 ml śmietanki 30%
lub 18%
- ·
100 g czekolady
deserowej
Wodę zagotuj z masłem, cukrem
wanilinowym, cukrem i solą.
Dodaj mąkę i ucieraj drewnianą
łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od
brzegów garnka masa.
Odstawi z ognia i studź ok. 30 minut.
Wbij jedno jajko i mieszaj
drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórz z
dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa
cukierniczego. Rozgrzej tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskaj ok. 8 - 10 cm
kawałków ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinaj nożyczkami lub nożem.
Smaż partiami po parę sztuk, po
około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i
odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu posyp
cukrem pudrem z cynamonem.
Sos czekoladowy: śmietankę zagotuj,
odstaw z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia
i otrzymania gładkiego sosu.
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo
ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić
się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że
doceniasz moją pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie
na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz