Churros

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku… To nic innego jak meksykański i hiszpański smakołyk, smażony na głębokim tłuszczu 😊



 

Churros 

Składniki na ok. 30 szt.

  • ·       1 szklanka (250 ml) wody
  • ·       100 g masła
  • ·       1 łyżka cukru wanilinowego
  • ·       2 łyżki cukru
  • ·       szczypta soli
  • ·       1 szklanka mąki pszennej
  • ·       3 jajka

 

 Dodatkowo:

  • ·       1 litr oleju roślinnego
  • ·       cukier puder z cynamonem

 

Sos czekoladowy:

  • ·       200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • ·       100 g czekolady deserowej

 

Wodę zagotuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.

Dodaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.

Odstawi z ognia i studź  ok. 30 minut.

Wbij jedno jajko i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórz z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Rozgrzej tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskaj ok. 8 - 10 cm kawałków ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinaj nożyczkami lub nożem.

Smaż partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.

Sos czekoladowy: śmietankę zagotuj, odstaw z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu.





Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.


Komentarze