Bezy

Kiedy zostają białka po pieczeniu ciasta, warto zrobić szybkie w przygotowaniu i smaczne bezy, a raczej małe beziki. Mogą być w różnych kształtach, ale u nas ostatnio robiłam na szybko wykładane małą łyżeczką 😉

 


Bezy

Składniki:

  • 4 białka
  • Szklanka cukru
  • Szczypta soli

Białka ubij ze szczyptą soli. Dosypuj stopniowo cukier. (Możesz też do masy wycisnąć sok z cytryny lub limonki.) Kiedy powstanie gęsta, błyszcząca masa wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką, lub przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj jakie chcesz kształty.

Susz przez 3h w piekarniku nastawionym na 100 stopni.   

Smacznego!




Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.


Komentarze