Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to nic innego jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką chili 😊 Ostatnio ulubione mojej N, które mogłaby jeść codziennie 😉
Jak już sama nazwa sugeruje, jest to jedno z prostszych dań 😊 Aglio – czosnek, Olio – oliwa, Peperoncino – papryczka chili. A, że u nas dzisiaj ala Roberto, to z jednym jeszcze dodatkowym składnikiem – pomidorem 😉 Taką pastą zakończyliśmy nasz tegoroczny urlop w Hakuna Matata, przyrządzoną przez Jego właściciela (była jeszcze wcześniej inna pasta, ale o niej może kiedy indziej).
Składniki na
4 osoby (ja robiłam akurat na dwie):
- ¾ szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku drobno posiekanego lub pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 świeże małe papryczki chili, pokrojone w okrągłe kawałki (grubość 3mm)
- Jeden pomidor (u mnie malutkie, więc więcej)
- ½ kg spaghetti
- Sól
Napełnij
garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia, a na koniec posól i dodaj makaron.
W między
czasie na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i papryczki (u mnie też
pomidorki). Podsmaż delikatnie. Kiedy makaron będzie bardzo al dente przełóż go
na patelnię i podlej delikatnie wodą z jego gotowania. Zwiększ ogień i podrzucaj patelnią aż całą
woda zostanie wchłonięta przez makaron który stanie się al dente, tak jak
powinien 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.



Czy pasta przez papryczki nie jest za ostra? Czy może lekko pikantna?
OdpowiedzUsuńNati wrzuca dużo pikantnych i jeszcze sobie na talerzu dokłada ;-) Ja nie, bo nie lubię i mi nie służą. Można zrobić nie z pikantnymi, lub dodać mniej jeśli nie lubisz ;-)
Usuń