Dzisiaj coś
bardziej dla M i B którzy mięso uwielbiają, ale i ja czasami też się skuszę. U
nas do polędwiczek były młode ziemniaki i zielona fasolka szparagowa.
Składniki:
- Ok 500 g polędwiczki wieprzowej
- Cebula
- Kilka plasterków surowego boczku
- Świeży rozmaryn
- Sól, pieprz
- Oliwa
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- Ziarna pieprzu (u mnie kolorowy)
Na oliwie
podsmaż pokrojoną cebulę.
Polędwiczki
pokrój na ok. dwucentymetrowe, okrągłe kawałki i każdą z nich owiń plasterkiem
boczku. Dopraw solą i świeżo zmielonym
pieprzem ora posyp ziarnami kolorowego pieprzu.
Tak
przygotowane mięso smaż razem z cebulą na patelni dodając rozmaryn.
Podlej białym
winem i pozostaw na chwilę aby powstały sos się zredukował. Podawaj z
ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Święto Mokosz… Tak naprawdę w ciągu całego roku przypada dwanaście piątków Mokosz, ale ten, dziesiąty, przypadający na ostatni piątek października jest najważniejszy. Legendy mówią, że ten dziesiąty, wraz z dziewiątym przekazują prośby do Bogów przed innymi piątkami. W tym dniu Kobiety odprawiały rytuały i obrzędy ku czci Bogini Mokosz, przepowiadały przyszłość, składały ofiary aby była wsparciem, zapewniła szczęśliwy i owocny rok.
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz