Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i rozmarynem oraz Święto Mokosz

Dzisiaj coś bardziej dla M i B którzy mięso uwielbiają, ale i ja czasami też się skuszę. U nas do polędwiczek były młode ziemniaki i zielona fasolka szparagowa.

 


Składniki:

  • Ok 500 g polędwiczki wieprzowej
  • Cebula
  • Kilka plasterków surowego boczku
  • Świeży rozmaryn
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • Ziarna pieprzu (u mnie kolorowy)

 

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę.

Polędwiczki pokrój na ok. dwucentymetrowe, okrągłe kawałki i każdą z nich owiń plasterkiem boczku.  Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem ora posyp ziarnami kolorowego pieprzu.

Tak przygotowane mięso smaż razem z cebulą na patelni dodając rozmaryn.

Podlej białym winem i pozostaw na chwilę aby powstały sos się zredukował. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 



Święto Mokosz… Tak naprawdę w ciągu całego roku przypada dwanaście piątków Mokosz, ale ten, dziesiąty, przypadający na ostatni piątek października jest najważniejszy. Legendy mówią, że ten dziesiąty, wraz z dziewiątym przekazują prośby do Bogów przed innymi piątkami. W tym dniu Kobiety odprawiały rytuały i obrzędy ku czci Bogini Mokosz, przepowiadały przyszłość, składały ofiary aby była wsparciem, zapewniła szczęśliwy i owocny rok. 



 Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.


Komentarze