Pączki

Karnawał trwa, więc w ubiegły weekend przyszedł u nas czas na pączki 😊 Przepis wzięłam ze strony moje wypieki 😊



Pączki

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka (250 ml) mleka, letniego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • Duża szczypta soli
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżka rumu/wódki

Dodatkowo:

  • Wybrane nadzienie
  • Cukier puder do oprószenia

 

Mąkę  przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami.

Dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrób,  pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło). Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrabiaj. Formować Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i wkładaj do nich wybrane nadzienie (u nas były to powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i serek mascarpone wymieszany z baylejsem), a następnie odłóż je stolnicę lub blat oprószony mąką pszenną. Pączki przykryj i pozostawi w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia).

Po wyrośnięciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Bezpośrednio po usmażeniu odkładaj na bibułkę do odsączenia.

Po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem i ciesz się ich smakiem.

Smacznego!







 

PS. Wczoraj zrobiliśmy znów pączki z tego samego przepisu, tylko, że mniejsze. Część nadzialiśmy już po usmażeniu powidłami śliwkowymi, a część została bez niczego, tak jak lubi N 😊 Wyszły mega puszyste! Polecam! A sama zmykam do pracy, bo weekend szykuje się bardzo intensywny 😊 Chociaż… o odpoczynku nie zapomnę, o czym i Tobie często przypominam 😊





Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.


Komentarze