Karnawał trwa, więc w ubiegły weekend przyszedł u nas czas na pączki 😊 Przepis wzięłam ze strony moje wypieki 😊
Pączki
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka (250 ml) mleka, letniego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- Duża szczypta soli
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 łyżka rumu/wódki
Dodatkowo:
- Wybrane nadzienie
- Cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi
drożdżami.
Dodaj
pozostałe składniki na ciasto i wyrób,
pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto
będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto
będzie się lekko kleiło). Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do oprószonej
mąką miski, przykryj i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na
około 1,5 godziny.
Po tym czasie
ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrabiaj. Formować Odrywaj
kawałki ciasta, formuj kulki i wkładaj do nich wybrane nadzienie (u nas były to
powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i serek mascarpone wymieszany z baylejsem),
a następnie odłóż je stolnicę lub blat oprószony mąką pszenną. Pączki
przykryj i pozostawi w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 25 –
40 minut w zależności od temperatury otoczenia).
Po
wyrośnięciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej
więcej 1,5 minuty z każdej strony. Bezpośrednio po usmażeniu
odkładaj na bibułkę do odsączenia.
Po
wystygnięciu oprósz cukrem pudrem i ciesz się ich smakiem.
Smacznego!
PS. Wczoraj
zrobiliśmy znów pączki z tego samego przepisu, tylko, że mniejsze. Część
nadzialiśmy już po usmażeniu powidłami śliwkowymi, a część została bez niczego,
tak jak lubi N 😊 Wyszły mega puszyste! Polecam! A sama
zmykam do pracy, bo weekend szykuje się bardzo intensywny 😊
Chociaż… o odpoczynku nie zapomnę, o czym i Tobie często przypominam 😊
Spodobał
Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz