Zupa dyniowa

Dostaliśmy kilka dyń od Przyjaciół ze Świerkowego Wzgórza, więc była okazja do zrobienia pysznej, rozgrzewającej i idealnej na jesień zupy 😊 Tym razem nie podam dokładnych ilości, bo robiliśmy „na oko”. Zależy ile dyni masz 😉



 Składniki:

  • Dynia
  • Pietruszka
  • Marchewka
  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Czosnek

 

Dodatkowo:

  • Bulion
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

 

Warzywa obierz i upiecz (czosnek i cebulę też. Chociaż je możesz także podsmażyć). Zupa wtedy ma zupełnie inny smak… dla mnie bardziej niepowtarzalny, wyrazisty, głęboki…

Upieczone warzywa dodaj do bulionu, gotuj aż zmiękną, a później zmiksuj do powstania kremu i dopraw wedle uznania.

Podawaj z grzankami, pestkami dyni, słonecznika, posypanym startym serem, szczypiorkiem, dymką… Z tym co lubisz, co Ci pasuje 😉

Smacznego!





 Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.


Komentarze