Dostaliśmy kilka dyń od Przyjaciół ze Świerkowego Wzgórza, więc była okazja do zrobienia pysznej, rozgrzewającej i idealnej na jesień zupy 😊 Tym razem nie podam dokładnych ilości, bo robiliśmy „na oko”. Zależy ile dyni masz 😉
Składniki:
- Dynia
- Pietruszka
- Marchewka
- Ziemniaki
- Cebula
- Czosnek
Dodatkowo:
- Bulion
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
Warzywa obierz i upiecz (czosnek i
cebulę też. Chociaż je możesz także podsmażyć). Zupa wtedy ma zupełnie inny
smak… dla mnie bardziej niepowtarzalny, wyrazisty, głęboki…
Upieczone warzywa dodaj do bulionu,
gotuj aż zmiękną, a później zmiksuj do powstania kremu i dopraw wedle uznania.
Podawaj z grzankami, pestkami dyni,
słonecznika, posypanym startym serem, szczypiorkiem, dymką… Z tym co lubisz, co
Ci pasuje 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz