Kanelbullar

Przepis na te smaczne, szwedzkie bułeczki cynamonowe dostałam kilka lat temu od mojego Brata i powiem szczerze, że od tamtej pory robimy je tylko z tego przepisu 😊

 


Kanenbullar

 

Składniki na ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • ½ litra ciepłego mleka
  • 150-200g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 100-120g cukru
  • Szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 800-850g pszennej mąki

 

Składniki na nadzienie:

  • 200-300g masła
  • 150g cukru
  • 4-6 łyżek cynamonu

 

Do posmarowania:

  • 1 roztrzepane jajko
  • Gruby, perłowy cukier

 

Drożdże rozpuść w roztopionym mleku i maśle, dodaj cukier, sól, kardamon. Zostaw do przestygnięcia po czym dorzuć prawie całą mąkę. Wyrabiaj ciasto aż będzie się błyszczało i stanie się elastyczne.  W razie potrzeby dodaj mąkę.

Zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie delikatnie wyrób, podziel na dwie części, uformuj duże buły i pozwól im chwilę odpocząć.

W między czasie wymieszaj nadzienie.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąty. Posmaruj je nadzieniem i zwiń, a później podziel na kawałki (powinny mieć ok. 2 cm).

Zostaw bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 250 stopni (niektórzy robią w 200 stopniach).

Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

Piecz ok. 5-8 minut.

Smacznego!








 Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.



Komentarze

  1. Potwierdzam, są pyszne i odkąd spróbowałam u Asi, też piekę tylko z tego przepisu - są Rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz