Przepis na te smaczne, szwedzkie bułeczki cynamonowe dostałam kilka lat temu od mojego Brata i powiem szczerze, że od tamtej pory robimy je tylko z tego przepisu 😊
Kanenbullar
Składniki na
ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- ½ litra ciepłego mleka
- 150-200g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 100-120g cukru
- Szczypta soli
- 1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 800-850g pszennej mąki
Składniki na
nadzienie:
- 200-300g masła
- 150g cukru
- 4-6 łyżek cynamonu
Do
posmarowania:
- 1 roztrzepane jajko
- Gruby, perłowy cukier
Drożdże
rozpuść w roztopionym mleku i maśle, dodaj cukier, sól, kardamon. Zostaw do
przestygnięcia po czym dorzuć prawie całą mąkę. Wyrabiaj ciasto aż będzie się
błyszczało i stanie się elastyczne. W
razie potrzeby dodaj mąkę.
Zostaw do
wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie delikatnie wyrób, podziel na dwie
części, uformuj duże buły i pozwól im chwilę odpocząć.
W między
czasie wymieszaj nadzienie.
Każdy kawałek
ciasta rozwałkuj na prostokąty. Posmaruj je nadzieniem i zwiń, a później
podziel na kawałki (powinny mieć ok. 2 cm).
Zostaw
bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 30 minut do
wyrośnięcia.
Piekarnik
nagrzej do 250 stopni (niektórzy robią w 200 stopniach).
Bułki
posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz ok. 5-8
minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Potwierdzam, są pyszne i odkąd spróbowałam u Asi, też piekę tylko z tego przepisu - są Rewelacyjne
OdpowiedzUsuń