Szybkie ciasto z agrestem

Mój agrest jak co rok ładnie obrodził. Właściwie to z każdym rokiem jest go więcej, więc tym razem postanowiłam troszkę owoców użyć do ciasta, chociaż, tak samo jak w dzieciństwie, najbardziej lubię jeść go prosto z krzaka 😊



Składniki na kruszonkę:

  • 80 g masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie podane wyżej składniki przerzuć do miski i wyrabiaj ręką do uzyskania kruszonki. Tak powstałą zostaw w lodówce na ok. 1 godzinę.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 300 g agrestu
  • 0,5 szklanki cukru

 

Masło przełóż do miski, dodaj cukier i miksuj na małych obrotach. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz agrestu) i miksuj do powstania jednolitej masy.

Blachę o średnicy 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej powstała masę (ja zrobiła, w tortownicy). Umytym agrestem posyp równomiernie ciasto, a na wierzch posyp kruszonką.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Warto sprawdzać patyczkiem.

Smacznego!








 

 Spodobał Ci się tekst?

·         To teraz czas na Ciebie 😊  Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;

·         Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka; 

·         Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z   innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją   pracę;  

·         Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.

Komentarze