Mój agrest
jak co rok ładnie obrodził. Właściwie to z każdym rokiem jest go więcej, więc
tym razem postanowiłam troszkę owoców użyć do ciasta, chociaż, tak samo jak w
dzieciństwie, najbardziej lubię jeść go prosto z krzaka 😊
Składniki na
kruszonkę:
- 80 g masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,75 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie podane wyżej składniki przerzuć do miski i wyrabiaj ręką do
uzyskania kruszonki. Tak powstałą zostaw w lodówce na ok. 1 godzinę.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 300 g agrestu
- 0,5 szklanki cukru
Masło przełóż do miski, dodaj cukier i miksuj na małych obrotach.
Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz agrestu) i miksuj do powstania
jednolitej masy.
Blachę o średnicy 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do
niej powstała masę (ja zrobiła, w tortownicy). Umytym agrestem posyp
równomiernie ciasto, a na wierzch posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Warto sprawdzać
patyczkiem.
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz