Tym razem przepis na deser przygotowany przez naszą Najmłodszą i Jej przyjaciółkę 😊
Tartaletki
z borówkami i budyniem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 ml schłodzonej śmietanki
- Esencja waniliowa wedle uznania
- Borówki
Składniki na ciasto dokładnie zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki
na ok. pół godziny.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, a schłodzone ciasto
rozwałkuj po czym, wykrój krążki które umieść w odpowiednich foremkach. Nakłuj
je widelcem i włóż do piekarnika na ok. 20 minut.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z mlekiem i cukrem w rondelku.
Energicznie mieszając zagotuj masę aż zrobi się jednolita. Kiedy budyń będzie
gotowy przelej go do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do
wystygnięcia.
Wystudzoną masę miksuj dodając stopniową śmietankę i esencję waniliową. Wymieszaj
dokładnie i wyłóż na upieczone ciasto.
Borówki dokładnie umyj i wyłóż na tartaletki. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Spodobał Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz