Dzisiejszy przepis także pochodzi z książki „Vegano Italiano”, chociaż troszkę przez nas przerobiony 😉
Składniki:
- · Kilka ziemniaków
- · 3 cykorie
- · 3 czerwone cebule
- · Podgotowany kalafior
- · Kilka małych, białych cebulek
- · 3 buraki
- · 2 fenkuły
- · Cała główka czosnku
(Można dodać inne warzywa wedle
uznania: dynie, czerwone radicchio, kapustę białą itd.)
Wszystkie warzywa wyłóż na
delikatnie natłuszczoną oliwą blachę. Przypraw solą i pieprzem oraz skrop
oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i piecz dopóki nie zmiękną. (U mnie to było to ok 25 minut). Ziemniaki
ugotuj i zrób z nich puree.
Puree wyłóż na talerz i ułóż na nim
warzywa, które polej sosem wytworzonym podczas ich pieczenia.
PS. My puree zrobiliśmy z masłem,
ale możesz dolać do ziemniaków mleka, lub oliwę oraz posiekany rozmaryn).
Smacznego!
Spodobał
Ci się tekst?
·
To teraz czas na Ciebie 😊 Będzie mi
miło, jeśli zostaniemy w kontakcie;
·
Odezwij się w komentarzu, dla
Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka;
·
Jeśli uważasz, że wpis ten jest
wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami –
udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją
pracę;
·
Bądźmy w kontakcie, obserwuj mój blog
oraz polub mnie na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
Prześlij komentarz